Suka duit tak????

Siapa yang tak suka duit?
Mestilah semua orang suka kan.
Kita penat-penat kerja, buat bisnes siang malam mestilah matmalat utama untuk dapatkan sumber kewangan agar dapat sara diri dan juga keluarga.

Duit ni ada aura dia yang tersendiri. Duit akan pergi kepada orang yang layak dapat duit. Contoh kalau nak jual barang, kita jual marah-marah, orang lain pun tak nak beli. Jadi duit tak jadi pergi dengan kita.

Oleh itu Kita kena bersahabat dengan duit bak kata cikgu yang pesan,

Tetiba teringat pulak waktu Imkk hari tu , Riuh dewan bila memasing interpreptasikan duit mengikut kefahaman memasing.

Ada yang kata 'Duit itu jahat' 'Duit itu musuh' 'Duit itu melalaikan' 😂
Tapi sibuk juga kejar duit sana sini 😂

Duit itu tak SALAH , Yang salah ialah ORANG yang salah gunakan duit itu untuk perkara yang salah.

Jadi mulai hari ini , Bersahabat lah dengan duit selalu ya dan fikir benda yang baik baik ja tentang duit .. 😀😁

#Cikgukata

8 TIPS KEMPISKAN PERUT DENGAN SELAMAT

Amalkan 8 cara ini untuk mendapat kesan yang maksimum pada badan anda.
1. Minum air masak yang banyak.
Apabila tubuh badan kita menerima sumber air yang banyak, keadaan itu akan mencairkan kuantiti sodium dalam tubuh badan sehingga membolehkan kuantiti air yang keluar dari tubuh badan juga meningkat. Mendapatkan jumlah air yang banyak juga akan menjaminkan fungsi hempedu yang lebih efektif sewaktu proses pembuangan air berjalan dengan lancar.
2. Makan perlahan-lahan.
Ketika menjamah makanan, kita tidak digalakkan makan dengan cepat kerana udara akan terkepung di dalam usus dan seterusnya membentuk gas yang menggalakkan perut menjadi buncit. Makanan yang tidak dikunyah sehingga kecil juga tidak dapat dicerna dengan sempurna yang seterusnya menyebabkan proses kembung perut berlaku.
3. Kurangkan garam dalam makanan.
Terlalu banyak garam dalam proses diet akan menambah ekstrak sodium terhadap cairan dalam tubuh dan melambatkan mekanisme proses pengeluaran air dari sel badan. Akibatnya, perut akan menjadi kembung dengan gas-gas yang terbentuk.
4. Makan makanan yang penuh serat.
Serat adalah elemen yang penting dalam piramid makanan. Untuk mengimbangi kuantiti air dalam tubuh badan, amalan memakan sayur-sayuran hijau dan buah-buahan seperti epal dan pear dapat membantu dalam proses penjagaan ini.
5. Kesan pengambilan ubat.
Terdapat juga kajian yang dilakukan mengatakan, pengambilan pelbagai jenis ubat-ubatan menjadi salah satu punca perut menjadi buncit. Sebagai contoh, ubat Aspirin yang terlalu kerap di ambil akan menyebabkan timbulnya penyakit lain seperti sembelit.
6. Hindari sembelit.
Sembelit berlaku apabila seseorang itu mengalami masalah dalam pembuangan dan hanya membuang tidak lebih dari tiga kali seminggu. Sebagai akibat dari penyakit ini, perut akan mengumpul gas-gas yang berlebihan dan merangsang isi perut mengumpul lemak-lemak yang boleh menyebabkan kekembungan dan buncit. Oleh itu, pengambilan serat adalah digalakkan.
7. Lakukan senaman atau bersukan.
Bersukan sebanyak tiga kali seminggu dapat membantu meningkatkan kadar metabolisme dalam tubuh badan yang bagus untuk pembakaran dan pemecahan lemak. Bersukan akan membantu menggerakkan cairan berlebihan dalam perut dan dikeluarkan dari tubuh badan sebagai peluh. Ini seterusnya akan mengekalkan bentuk badan seseorang yang sesuai dengan ketinggian dan berat badan.
Selamat mencuba!
8. GULA-GULA KURUS MINCE
Mudahnya nak kurus dengan #Gulagulakurus. Tak payah bancuh, tak payah goncang, kemam-2 sahaja.
.
💊Ni antara kelebihan mince 💊
🍎Menjaga kestabilan gula dan darah.
🍏Dapat menghentikan penyerapan lemak dan meningkatkan metabolisme.
🍊 Membantu menyingkirkan lemak dan menurunkan berat badan tanpa kesan sampingan yang merbahaya.
🍋 Membuang toksin dalam tubuh.-🍒Mengawal Berat Badan .
🍇 Menghalang pembentukan lemak.
🍉 Sebagai tonik menguatkan ketahanan badan.
🍓 Agen awet muda.
🍑 Anti Kanser
🍈 Menukarkan lemak yang tersimpan sebagai tenaga.
🍌 Menurunkan kolestrol .

-{{ Harga }}-
Harga SEMENANJUNG
BUKAN LAGI RM90 sebotol
TETAPI RM80 sebotol >> JIMAT RM10
BUKAN LAGI RM180 2 botol
TETAPI rm150 2 botol >> JIMAT RM30
Harga SABAH/SARAWAK
BUKAN LAGI RM100 sebotol
TETAPI RM90 sebotol >> JIMAT RM10
BUKAN LAGI RM200 2 botol
TETAPI RM160 2 botol >> JIMAT RM40
Bukan tu jer Tauuu, Kita bagi lagi HADIAH EKSKLUSIF KEPADA PEMBELI YANG TERAWAL SAHAJA!!!
'' Apaa hadiahnyerr sis????''
.. AHH, tu kenalah PM KITORANG sekarang juga untuk tahu dengan lebih lanjut .
>>> CARANYAA <<<
KOMEN ' SY NAK KURUS'
ATAU
>> Whatsapp 'MINCE' +60149589291 <<
>> Whatsapp 'MINCE' +60149589291 <<
>> Whatsapp 'MINCE' +60149589291 <<

Kaki

Melangkah jauh
Itu kaki
Pergi jauh
Selangkah demi langkah

Aturannya
Ada yang lurus
Ada pula yang bengkok
Yang mengatur itu
Punya agendanya

Kaki itu
Terus melangkah
Hari-hari
Walau lelah
Berehat sedikit cuma
Tetap melangkah
Terus mencari
Haluannya tersendiri

-kaki siapa


Bagaimana Saya Bangkit ketika jatuh

Assalammualaikum.

Aku dilahirkan pada tahun 1992. ketika ini aku sudah menginjak umur ke 24 tahun. 
Selama 24 tahun aku hidup, aku banyak sia-siakan hidup aku dengan perkara yang sia-sia,

Setelah umur aku ke 24 tahun ini lah, aku mulai sedar dan menyesal kenapa aku lambat bertindak.

Pada 15 may 2016, aku terjebak menghadiri seminar Mudahnya Berniaga oleh DR AZIZAN OSMAN . 

Bagaimana aku terjebak?
Ceritanya bermula kerana aku mula menjalankan perniagaan jual tudung secara online dan offline. Aku ingat semudah ABC buat bisnes ni, rupanya banyak cabaran serta halangannya. Alhamdulillah ketika kami buntu dalam ilmu perniagaan , ada Dr azizan datang membantu. 
Dan bermula dari situ lah aku lebih mengenali DAO dengan lebih dekat lagi.

first tangkapan aku tentang seminar ni, offcourse ianya sesutu yang membosankan. "Alaaaa, ceramah kot mana ada''. yang best kata hati aku.





Tapi, aku rasa terkejut. Sampai ja dekat dewan kebudayaan Penampang tu, waduh-waduh ramainya orang yang berpusu-pusu menghadiri seminar ni. Dalam hati aku berkata '' Hebat sangat ka lelaki gemuk ni'' Hahaha, mulut jahat kan .

Bayangkan orang beratur sampai ke jalanan semata-mata untuk masuk ke dalam dewan. Dah masuk tak cukup seat pula tu, sampaikan staff buka buka seat level satu. Syukur gak dewan tu ada dua tingkat kan .

Pastu, MC keluar siap ada lampu-2 bagai macam mahu ke disko pula .. ehhh apa ni, d suruh pula kita menari, ehemmm gadis ayu tak boleh menari sakan, waktu tu control lagi kunun .

Keluar jak DAO semua berteriak, dalam hati kata '' Mamat ne ndak la hensem sangat pun, muka korea pun tiadaa , apsal la semua orang ni''

Tapi bila jak DAO berbiacara mengenai potensi diri dan mental block yang ada pada sendiri, Sedikit demi sedikit aku jadi tertarik dan ingin belajar lebih dalam lagi .

Diakhir sesi, DAO bukak pula penyertaan untuk kelas seterusnya iaitu IMKK. Kami apa lagi, fikir dua kali terus register.

Dekat IMKK, tak malu dah, suka hati aku jak teriak menari sakan weiii . bukan selalu .. hahahaha,


Pastu, menangis sakan pun ada juga wooo .. Selama ini aku ingat dosa tak lah besar sangat, tapi dalam program ni, aku rasa terlalu kerdil sesangat sampaikan menangis teresak-esak aku dibuatnya.

Dekat sini lah, aku mulai sayang diri aku sendiri, aku nekad untuk jadikan diri aku yang terbaik.

Ada lagi next kelas pula. PROGRAM MMM .. 
kitorang tawakal register ja dulu, kumpul duit untuk upgrade pakej Super Supreme, pakej ni sangat istimewa, bukan sahaja dapat duduk depan tapi banyak hadiah-hadiah misteri yang DAO bagi. Berkat doa hari-hari, dapatlah kami ke pakaej super supreme.



Yeahh, kat sini barulah kita pelajari ilmu marketing. Yang selama ni ingat betul sangat lah apa yang kami buat, rupanya banyak kesilapan-kesilapan yang perlu diperbaiki.

Doa aku, agar aku dapat tamatkan kesemua kelas DAO ne dan seterusnya dapat menghadiri Konvo University Of Life. Terasa aku lebih bersemangat untuk menghabiskan pengajian aku dengan DAO ne berbanding nak pergi konvo aku bulan 12 ni, hehehe

Apa-apa pun korang doakan yaa ... :)